10 факта за #КРЕАТИНА, които не всеки знае!

10  факта за #КРЕАТИНА, които не всеки знае!

Креатинът е естествена добавка, използвана за повишаване на спортните резултати. Той не само е безопасен, но и един от най-популярните и ефективни суплементи в силовите спортове.

 Ето 10 научно обосновани ползи от добавките с креатин. 

 #1. Креатинът помага мускулните клетки да поизвеждат повече енергия.

Креатиновите добавки увеличават запасите от фосфокреатин в мускулите. От своя страна фосфокреатинът подпомага образуването на аденозин трифосфат (АТФ), ключовата молекула, която клетките използват за енергия и за всички основни функции на живота.

По време на тренировка АТФ се разгражда, за да произвежда енергия.

Скоростта на ресинтеза на АТФ ограничава способността му да работи непрекъснато с максимална интензивност, тъй като той използва АТФ по-бързо, отколкото произвежда.

Креатиновите добавки увеличават нашите запаси от фосфокреатин, което   позволява на тялото да произвеждате повече АТФ енергия, за да захранва мускулите  по време на високоинтензивни упражнения. Това е основният механизъм зад ефектите на креатинът за повишаване на производителността. 

 

#2. Подобряване на други мускулни функции

Креатинът е популярна и ефективна добавка за натрупване на мускулна маса, винаги придружена от специфична физическа активност.

 Той може да промени множество клетъчни пътища, които водят до нов мускулен растеж. Например, увеличава образуването на протеини, които създават нови мускулни влакна.

 Той също така може да повиши нивата на инсулиноподобния  на растежа фактор  (IGF-1), хормон, който стимулира увеличаването на мускулната маса.

 Освен това добавките с Креатин могат да увеличат съдържанието на вода в мускулите. Това е известно като волюмизация на клетките и може бързо да увеличи размера на мускулите.

 Освен това някои изследвания показват, че Креатинът понижава нивата на миостатин, молекула, отговорна за забавения мускулен растеж. Понижаването на миостатина може да ви помогне да изградите мускули много по-бързо.

  

#3. Подобрява производителността при високоинтензивни упражнения

Пряката роля на Креатина в производството на АТФ означава, че той може драстично да подобри представянето при високоинтензивни упражнения.

Креатинът подобрява няколко фактора, като:

o Сила

o Експлозивност

o Спринт (подобрява усилията за ускорение)

o Мускулна издръжливост

o Устойчивост на умора

o Възстановяване на мускулите

o Функциониране на мозъка

 Креатинът не е предназначен само за напреднали спортисти, като се има предвид, че той работи еднакво добре, независимо от вашето физическо състояние. Проучвания и изследвания, проведени през годинет установиха, че подобрява представянето при упражнения с висока интензивност с до 15%.

 

#4. Увеличава мускулния обем

Креатинът е една от най-ефективните добавки в света за покачване на мускулна маса.

 Доказано е, че приемът му в продължение само на няколко дни значително увеличава чистото телесно тегло и размера на мускулите.

 Това първоначално увеличение е причинено от увеличаване на съдържанието на вода в мускулите.

 В дългосрочен план той също така подпомага растежа на мускулните влакна, като стимулира ключови биологични пътища и повишава ефективността във фитнес залата.

 В проучване на 6-седмичен тренировъчен режим, участниците, които са използвали креатин, са добавили средно по 2 кг повече мускулна маса в сравнение с контролната група, която не приема креатин, а тренира и се храни в същите условия като другата.

 #5. Помага за превенция на болестта на Паркинсон

 Болестта на Паркинсон се характеризира с намалени нива на допамин, ключов невротрансмитер в мозъка. Голямото намаляване на нивата на допамин причинява смърт на мозъчни клетки и няколко сериозни симптома, включително тремор, загуба на мускулна функция и проблеми с говора.

 В проучване при хора с това заболяване, комбинацията от Креатин с тренировки с тежести подобрява силата и ежедневните функции в по-голяма степен, отколкото тренировките самостоятелно.

 

 #6. Може да помогне в борбата с няколко неврологични заболявания

Ключов фактор при различни неврологични заболявания е намаляването на фосфокреатина в мозъка. Тъй като Креатинът може да увеличи тези нива, той може да помогне за намаляване или забавяне на прогресията на заболяването.

 Някои изследвания показват, че приемането на добавки с Креатин може да помага в лечението и на други заболявания, включително:

o болест на Алцхаймер

o Исхемичен инсулт

o Епилепсия

o Наранявания на мозъка или гръбначния мозък

Креатинът също е показал ползи срещу амиотрофията на латералната склероза (ALS), заболяване, което засяга моторните неврони, които са от съществено значение за движението. Подобрява двигателната функция, намалява загубата на мускулна маса и удължава процента на преживяемост с 17%.

 Въпреки че са необходими повече изследвания при хора, някои изследователи смятат, че добавките с креатин могат да служат като защита срещу неврологични заболявания, когато се използват в комбинация с конвенционални лекарства. 

 

#7. Може да намали нивата на кръвната захар и да се бори с диабета

 Изследванията показват, че добавките с Креатин могат да намалят нивата на кръвната захар чрез подобряване функцията  на  GLUT-4, която пренася кръвната захар до мускулите.

 12-седмично проучване изследва как Креатинът влияе върху нивата на кръвната захар след хранене с високо съдържание на въглехидрати. Хората, които комбинират Креатин и упражнения, показват по-добър контрол на кръвната захар от тези, които само упражняват.

Краткосрочният отговор на кръвната захар към хранене е важен маркер за риск от диабет. Колкото по-бързо тялото ви премахва захарта от кръвта ви, толкова по-добре.

 Въпреки че тези ползи са обещаващи, са необходими повече човешки изследвания за дългосрочните ефекти на креатина върху контрола на кръвната захар и диабета.„

 

#8. Може да подобри мозъчната функция

Креатинът играе важна роля за здравето и функционалността на мозъка. Изследванията показват, че мозъкът изисква значително количество АТФ при изпълнение на трудни задачи.

Добавките с  Креатин могат да увеличат запасите от фосфокреатин в нашия мозък, за да му помогнат да произвежда повече АТФ. Креатинът може също да подпомогне мозъчната функция чрез повишаване на нивата на допамин и митохондриалната функция.

Тъй като месото е най-популярният източник на креатин, вегетарианците често имат ниски нива. Проучване на добавки с креатин при вегетарианци установи 20-50% подобрение в някои резултати от тестовете за памет и интелигентност.

 Така че, ако сте веган или вегетарианец, не се колебайте да се консултирате с вашия лекар и диетолог относно допълването на вашата диета с Креатин.

За по-възрастните хора добавката на Креатин в продължение на 2 седмици значително подобрява паметта и капацитета за задържане.

При възрастни хора Креатинът може да подобри мозъчната функция, да предпази от неврологични заболявания и да намали свързаната с възрастта загуба на мускули и сила.

 Въпреки тези положителни открития са необходими повече изследвания при млади, здрави индивиди, които ядат месо или риба редовно. 

 

#9. Може да намали умората и чувството за отпадналост.

Креатинът намалява умората при спортисти, които извършват тест за колоездене и се използва за намаляване на умората при упражнения и при високи температури. Този тест е правен и с различни други атлети – футболисти, бойни спортове и ММА, спринтьори и други.

Оказва се също, че в 6 месечно изследване с хора, които не са спортисти, но често страдат от умора и се чувстват отпаднали, употребата не креатин дава завидни резултати. 80% от хората дават положителна, оценка и една 10% отрицателна. Останалите 10% са нямали промяна.

 

#10. Той е безопасен, достъпен и лесен за използване.

Наред с различните предимства на Креатинът, той е една от най-евтините и безопасни спортни добавки на пазара

 Той е изследван в многобройни проучвания, които подкрепят неговата безопасност за дългосрочна употреба. Клиничните проучвания с продължителност до 5 години съобщават, че няма нежелани ефекти при здрави индивиди.

 Освен това добавката е много лесна за прием - обикновено се препоръчва нейната консумация от 3 до 5 грама Креатинът  на ден. Има и различни други форми на капсули, гелове, напитки и други, които могат да се смесват в шейкове или да се приемат по отделно.

 

Заключение

Креатинът е ефективна добавка със сериозни ползи както за спортното представяне, така и за здравето.

 Може да подобри мозъчната функция, да се бори с определени неврологични заболявания, да подобри представянето в залата и на терена, да ускори мускулния растеж и възстановяване.

 Съветваме ви да включите този наистина работещ продукт във вашия режим, особено ако сте #ВЕГАН или #ВЕГЕТАРИАНЕЦ.

 

Едни от най-добрите формули на креатина може да намерите в нашия раздел с КРЕАТИНОВИ ПРОДУКТИ

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

10 факта за #КРЕАТИНА, които не всеки знае!

10 факта за #КРЕАТИНА, които не всеки знае!

Креатинът е естествена добавка, използвана за повишаване на спортните резултати. Той не само е безопасен, но и един от най-популярните и ефективни суплемен Креатинът е естествена добавка, използвана за повишаване на спортните резултати. Той не само е безопасен, но и един от най-популярните и ефективни суплемен 2022-01-06T14:52:39+02:00 10  факта за #КРЕАТИНА, които не всеки знае!

<p><a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a> е естествена добавка, използвана за повишаване на спортните резултати. Той не само е безопасен, но и един от най-популярните и ефективни суплементи в силовите спортове.</p> <p><span style="text-decoration: underline;">&nbsp;Ето 10 научно обосновани ползи от добавките с креатин.&nbsp;</span></p> <p>&nbsp;#1. <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a><strong>&nbsp;помага мускулните клетки да поизвеждат повече енергия.</strong></p> <p><strong>Креатиновите добавки</strong> увеличават запасите от фосфокреатин в мускулите. От своя страна фосфокреатинът подпомага образуването на аденозин трифосфат (АТФ), ключовата молекула, която клетките използват за енергия и за всички основни функции на живота.</p> <p>По време на тренировка АТФ се разгражда, за да произвежда енергия.</p> <p>Скоростта на ресинтеза на АТФ ограничава способността му да работи непрекъснато с максимална интензивност, тъй като той използва АТФ по-бързо, отколкото произвежда.</p> <p><strong>Креатиновите добавки</strong> увеличават нашите запаси от фосфокреатин, което &nbsp;&nbsp;позволява на тялото да произвеждате повече АТФ енергия, за да захранва мускулите &nbsp;по време на високоинтензивни упражнения. Това е основният механизъм зад ефектите на <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>креатинът</strong></a> за повишаване на производителността.&nbsp;</p> <p>&nbsp;<a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22367/files/image/izsledvania.jpg" /></a></p> <p><strong>#2. </strong><strong>Подобряване на други мускулни функции</strong></p> <p><a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a> е популярна и ефективна добавка за натрупване на мускулна маса, винаги придружена от специфична физическа активност.</p> <p>&nbsp;Той може да промени множество клетъчни пътища, които водят до нов мускулен растеж. Например, увеличава образуването на протеини, които създават нови мускулни влакна.</p> <p>&nbsp;Той също така може да повиши нивата на инсулиноподобния &nbsp;на растежа фактор &nbsp;(IGF-1), хормон, който стимулира увеличаването на мускулната маса.</p> <p>&nbsp;Освен това добавките с <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатин</strong></a> могат да увеличат съдържанието на вода в мускулите. Това е известно като волюмизация на клетките и може бързо да увеличи размера на мускулите.</p> <p>&nbsp;Освен това някои изследвания показват, че <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a> понижава нивата на миостатин, молекула, отговорна за забавения мускулен растеж. Понижаването на миостатина може да ви помогне да изградите мускули много по-бързо.</p> <p>&nbsp;&nbsp;<a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22367/files/image/creatine.jpg" /></a></p> <p><strong>#3. </strong><strong>Подобрява производителността при високоинтензивни упражнения</strong></p> <p>Пряката роля на <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатина</strong></a> в производството на АТФ означава, че той може драстично да подобри представянето при високоинтензивни упражнения.</p> <p><strong><u><a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener">Креатинът</a> подобрява няколко фактора, като:</u></strong></p> <p>o Сила</p> <p>o Експлозивност</p> <p>o Спринт (подобрява усилията за ускорение)</p> <p>o Мускулна издръжливост</p> <p>o Устойчивост на умора</p> <p>o Възстановяване на мускулите</p> <p>o Функциониране на мозъка</p> <p>&nbsp;<a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a> не е предназначен само за напреднали спортисти, като се има предвид, че той работи еднакво добре, независимо от вашето физическо състояние. Проучвания и изследвания, проведени през годинет установиха, че подобрява представянето при упражнения с висока интензивност с до 15%.</p> <p>&nbsp;<a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22367/files/image/za-atleti.png" /></a></p> <p><strong>#4. Увеличава мускулния обем</strong></p> <p><a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a> е една от най-ефективните добавки в света за покачване на мускулна маса.</p> <p>&nbsp;Доказано е, че приемът му в продължение само на няколко дни значително увеличава чистото телесно тегло и размера на мускулите.</p> <p>&nbsp;Това първоначално увеличение е причинено от увеличаване на съдържанието на вода в мускулите.</p> <p>&nbsp;В дългосрочен план той също така подпомага растежа на мускулните влакна, като стимулира ключови биологични пътища и повишава ефективността във фитнес залата.</p> <p>&nbsp;В проучване на 6-седмичен тренировъчен режим, участниците, които са използвали креатин, са добавили средно по 2 кг повече мускулна маса в сравнение с контролната група, която не приема креатин, а тренира и се храни в същите условия като другата.</p> <p><a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22367/files/image/zeni.jpg" /></a></p> <p>&nbsp;#5.&nbsp;<strong>Помага за превенция на болестта на Паркинсон</strong></p> <p>&nbsp;Болестта на Паркинсон се характеризира с намалени нива на допамин, ключов невротрансмитер в мозъка. Голямото намаляване на нивата на допамин причинява смърт на мозъчни клетки и няколко сериозни симптома, включително тремор, загуба на мускулна функция и проблеми с говора.</p> <p>&nbsp;В проучване при хора с това заболяване, комбинацията от <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатин</strong></a> с тренировки с тежести подобрява силата и ежедневните функции в по-голяма степен, отколкото тренировките самостоятелно.</p> <p>&nbsp;<a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22367/files/image/parkinsons-disease-concept.jpg" /></a></p> <p>&nbsp;#6.&nbsp;<strong>Може да помогне в борбата с няколко неврологични заболявания</strong></p> <p>Ключов фактор при различни неврологични заболявания е намаляването на фосфокреатина в мозъка. Тъй като <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a> може да увеличи тези нива, той може да помогне за намаляване или забавяне на прогресията на заболяването.</p> <p>&nbsp;Някои изследвания показват, че приемането на добавки с <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатин</strong></a> може да помага в лечението и на други заболявания, включително:</p> <p>o болест на Алцхаймер</p> <p>o Исхемичен инсулт</p> <p>o Епилепсия</p> <p>o Наранявания на мозъка или гръбначния мозък</p> <p><a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a> също е показал ползи срещу амиотрофията на латералната склероза (ALS), заболяване, което засяга моторните неврони, които са от съществено значение за движението. Подобрява двигателната функция, намалява загубата на мускулна маса и удължава процента на преживяемост с 17%.</p> <p>&nbsp;Въпреки че са необходими повече изследвания при хора, някои изследователи смятат, че добавките с креатин могат да служат като защита срещу неврологични заболявания, когато се използват в комбинация с конвенционални лекарства.&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>#7. <strong>Може да намали нивата на кръвната захар и да се бори с диабета</strong></p> <p>&nbsp;Изследванията показват, че добавките с <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатин</strong></a> могат да намалят нивата на кръвната захар чрез подобряване функцията &nbsp;на &nbsp;GLUT-4, която пренася кръвната захар до мускулите.</p> <p>&nbsp;12-седмично проучване изследва как <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a>&nbsp;влияе върху нивата на кръвната захар след хранене с високо съдържание на въглехидрати. Хората, които комбинират <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатин</strong></a> и упражнения, показват по-добър контрол на кръвната захар от тези, които само упражняват.</p> <p>Краткосрочният отговор на кръвната захар към хранене е важен маркер за риск от диабет. Колкото по-бързо тялото ви премахва захарта от кръвта ви, толкова по-добре.</p> <p>&nbsp;Въпреки че тези ползи са обещаващи, са необходими повече човешки изследвания за дългосрочните ефекти на креатина върху контрола на кръвната захар и диабета.&bdquo;</p> <p>&nbsp;<a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22367/files/image/maxresdefault.jpg" /></a></p> <p><strong>#8. Може да подобри мозъчната функция</strong></p> <p><a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a>&nbsp;играе важна роля за здравето и функционалността на мозъка. Изследванията показват, че мозъкът изисква значително количество АТФ при изпълнение на трудни задачи.</p> <p>Добавките с&nbsp; <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатин</strong></a>&nbsp;могат да увеличат запасите от фосфокреатин в нашия мозък, за да му помогнат да произвежда повече АТФ. Креатинът може също да подпомогне мозъчната функция чрез повишаване на нивата на допамин и митохондриалната функция.</p> <p>Тъй като месото е най-популярният източник на креатин, вегетарианците често имат ниски нива. Проучване на добавки с креатин при вегетарианци установи 20-50% подобрение в някои резултати от тестовете за памет и интелигентност.</p> <p>&nbsp;Така че, ако сте веган или вегетарианец, не се колебайте да се консултирате с вашия лекар и диетолог относно допълването на вашата диета с <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатин</strong></a>.</p> <p>За по-възрастните хора добавката на <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатин</strong></a> в продължение на 2 седмици значително подобрява паметта и капацитета за задържане.</p> <p>При възрастни хора <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a> може да подобри мозъчната функция, да предпази от неврологични заболявания и да намали свързаната с възрастта загуба на мускули и сила.</p> <p>&nbsp;Въпреки тези положителни открития са необходими повече изследвания при млади, здрави индивиди, които ядат месо или риба редовно.&nbsp;</p> <p>&nbsp;<a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22367/files/image/za-vazrasti.jpg" /></a></p> <p><strong>#9. Може да намали умората и чувството за отпадналост.</strong></p> <p><a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a> намалява умората при спортисти, които извършват тест за колоездене и се използва за намаляване на умората при упражнения и при високи температури. Този тест е правен и с различни други атлети &ndash; футболисти, бойни спортове и ММА, спринтьори и други.</p> <p>Оказва се също, че в 6 месечно изследване с хора, които не са спортисти, но често страдат от умора и се чувстват отпаднали, употребата не креатин дава завидни резултати. 80% от хората дават положителна, оценка и една 10% отрицателна. Останалите 10% са нямали промяна.</p> <p>&nbsp;<a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22367/files/image/-61d6e542d5693.jpg" /></a></p> <p>#<strong>10.&nbsp;Той е безопасен, достъпен и лесен за използване</strong>.</p> <p>Наред с различните предимства на <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a>, той е една от най-евтините и безопасни спортни добавки на пазара</p> <p>&nbsp;Той е изследван в многобройни проучвания, които подкрепят неговата безопасност за дългосрочна употреба. Клиничните проучвания с продължителност до 5 години съобщават, че няма нежелани ефекти при здрави индивиди.</p> <p>&nbsp;Освен това добавката е много лесна за прием - обикновено се препоръчва нейната консумация от 3 до 5 грама <a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a>&nbsp; на ден. Има и различни други форми на капсули, гелове, напитки и други, които могат да се смесват в шейкове или да се приемат по отделно.</p> <p>&nbsp;<a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22367/files/image/-61d6e438e29bd.jpg" /></a></p> <h3><strong>Заключение</strong></h3> <p><a href="https://www.krasivitela.com/category/kreatine" target="_blank" rel="noopener"><strong>Креатинът</strong></a> е ефективна добавка със сериозни ползи както за спортното представяне, така и за здравето.</p> <p>&nbsp;Може да подобри мозъчната функция, да се бори с определени неврологични заболявания, да подобри представянето в залата и на терена, да ускори мускулния растеж и възстановяване.</p> <p>&nbsp;Съветваме ви да включите този наистина работещ продукт във вашия режим, особено ако сте #ВЕГАН или #ВЕГЕТАРИАНЕЦ.</p> <p>&nbsp;</p> <h1 class="text-aligncenter"><a href="https://www.krasivitela.com/admin/blog/article/Креатинът" target="_blank" rel="noopener">Едни от най-добрите формули на креатина може да намерите в нашия раздел с КРЕАТИНОВИ ПРОДУКТИ</a></h1> <p></p>

, ,
Бюлетин

Запишете се за нашият бюлетин, за да получавате най-актуалните новини и промоции!

Сравнение на продукти